Tofmedia film en educatie

Een Gronings Joodse Erfenis

ga naar de website van dit project

Een Gronings-Joodse erfenis is een serie van zeven documentaires van circa 25 minuten over de erfenis van het vooroorlogse Joodse Groningen. Hiervoor wordt de hulp ingeroepen van de laatste levende getuigen en verschillende nazaten, inmiddels verspreid over de hele wereld. De documentaires worden gemaakt in samenwerking met historicus en presentator Beno Hofman.

Het doel van deze documentaires is te vertellen hoe de herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeenschappen van de stad Groningen en een aantal plaatsen in de provincie, levend wordt gehouden tot op de dag van vandaag. Hoewel de documentaireserie zich primair richt op herinnering en erfenis, wordt toch ook duidelijk welke belangrijke rol de Joodse gemeenschappen in het vooroorlogse Groningen speelden.

De documentaireserie is de basis van een serie lessen die Stichting TOF media ontwikkelt in samenwerking met scholen voor voortgezet- en basisonderwijs in de provincie Groningen.

De eerste drie documentaires zijn voorjaar 2012 voltooid en uitgezonden door zowel OOGtv als de Joodse Omroep. De laatste vier afleveringen zijn in productie en worden voorjaar 2014 afgerond.